Co-llit: Sí o no? Per Bet Paré

betpare

Bet Paré, assessora maternal i escriptora. Autora del llibre Mamá 3.0

PRACTICAR EL COLLIT AMB EL TEU NADÓ, SÍ O NO?

Què és el collit?

Estrictament es pot dit que és dormir al mateix llit, però també es fa servir si el nadó o l’infant dorm en un bressol o llit al costat.

Per què és positiu?

L’evidència científica diu que, pels menors de 6 mesos, redueix el risc de patir el Síndrome de Mort Sobtada del Lactant.

La lògica ens diu que si un nadó ha passat 9 mesos dins nostre i és l’únic entorn que ha conegut, necessitarà del nostre contacte dia i nit com a mínim durant uns mesos més.

El nostre sentit més vital ens diu que volem dormir amb qui més estimem.

La pràctica ens diu que el nadó o infant dorm més tranquil junt amb la mare i/o pare. I dormir més tranquil permet tenir un son més reparador i, m’atreveixo a dir, una vida més feliç.

A més a més, en els nadons lactants fa més fàcil que s’alimentin per la nit sense haver-se de llevar, i per tant, sense desvetllar-se gaire. D’aquesta manera, tant la mare com el nadó es tornen a dormir més ràpidament.

Pot ser negatiu pel nadó?

El collit s’ha practicat en tota la història de la humanitat i en varietat de cultures diferents. Per tant, podríem pensar que té més avantatges que inconvenients. Llavors, per què alguns professionals ho desaconsellen?

Sembla ser que, fa segles, hi havia famílies on neixien més fills dels que es podien alimentar. Llavors, van començar a morir nadons “per accident” aixafats pels seus pares.

Amb aquesta situació, l’església va prohibir que els fills dormissin amb els seus pares per evitar més infanticidis per aquest mètode. Però avui en dia aquesta recomanació ja no té sentit.

Llavors, si pels nadons és positiu, pot ser negatiu pels pares?

Avui en dia, la majoria de progenitors treballen fora de casa amb uns horaris fixes, poc compatibles amb la forma natural de dormir dels nadons que necessiten despertar-se cada poques hores, tant per alimentar-se com per assegurar-se la seva seguretat.

Així doncs, el nostre entorn sòcio-econòmic necessita que els nadons dormin sense despertar gaire als seus pares que han de treballar fora de casa. Per avançar aquesta situació, que es dona de forma natural cap als 4 ò 5 anys, han proliferat els mètodes conductistes que pretenen ensinistrar el nadó i allunyar-lo del contacte amb els seus pares.

Els estudis científics demostren que els nadons que dormen amb la seva mare sincronitzen el son amb ella de manera que la mare es desperta més suaument un moment abans que el nadó. A més, es desperten de mitjana 2 ó 3 vegades més però s’adormen més ràpidament.

Per tant, no es pot dir que dormir amb el nadó afecti negativament el descans dels pares respecte a que dormi en una altra habitació, però personalment crec que és més descansat dormir amb ells (i més agradable).

Què podem fer els pares?

El més sensat i amorós, tant pels pares com pels infants, és practicar el collit de forma segura i còmoda. 

Perquè el collit sigui segur pel nadó, segueix els següents consells:

– Que dormi en superfícies segures (evitar matalassos massa tous o d’aigua i sofàs).

– Que els pares no prenguin medicació per dormir, ni fumin, ni prenguin alcohol ni drogues ilegals.

– Assegurar-se que el nadó no pugui caure del llit (posant-lo entre la paret i la mare o una barana anticaigudes, o amb un bressol sidecar adossat al llit).

– Assegurar-se que el nadó no pugui quedar atrapat (posant un coixí rígid entre ell i la paret o posant al mateix nivells el llit o el bressol adossat al llit de matrimoni).

– Evitar que el nadó dormi al costat de persones que no siguin els seus pares biològics (altres fills o la parella d’un dels progenitors…). Quan el nadó és molt petit, és millor que dormi només al costat de la mare (entre la paret o unes baranes i la mare).

– Si és menor de 6 mesos, que dormi boca amunt.

– No es recomana compartir llit amb nadons prematurs o de baix pes al naixement ni amb menors de 3 mesos. Sí que dormin en un bressol al costat.

Per que dormir junt amb el nadó sigui còmode pels pares, pots seguir els següents consells:

– Posa el llit tocant amb la paret perquè el teu fill dormi entre la mare i la paret. Posa-hi un coixí rígid a la paret perquè al moure’s no es faci mal.

– Si no vols que l’infant dormi al mateix llit, pots posar un llit a tocar entre la paret i el llit de matrimoni de forma que quedi a la mateixa alçada i no quedin espais buits enmig. També es venen bressols sidecar, que permeten regular l’alçada per igualar-la amb el llit i mantenen els altres 3 costats amb barana.

– Quan el nadó ja és més gran i es mou bastant (més de 5 ó 6 mesos) pots posar-hi un petit coixí rígid entre tu i ell per tal de que no xoqueu per la nit.

Fonts:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s