Oct’18 Sant Cugat Magazine | MªHelena Tolosa

Benvinguts els conflictes del dia a dia!
34 OCTUBRE 2018 (3)
Sembla políticament incorrecte quan algú esmenta que té conflictes a casa seva. La cultura de l’eterna felicitat ens escomet contínuament també en el cercle més familiar, esperonat, a més, per un reguitzell de sèries televisives que ens presenten la família naïf i perfecta on tot és pau, harmonia i bona entesa! Però el conflicte forma part de la quotidianitat i és el pa de cada dia a casa, i fora de casa. Educar els fills en la resolució de conflictes és dotar-los d’eines per viure! Per M. Helena Tolosa, assessora familiar, formadora i artista, col•laboradora de l’associació santcugantenca Edbuilding.org
I quin millor lloc per aprendre i practicar que a casa? Des de les baralles entre germans, fins a la corresponsabilitat en les tasques domèstiques, passant per les discussions per la televisió, la visita als avis, l’ús del mòbil i un rosari de conflictes més. Conflictes que sovint es repeteixen a totes les cases però que tal vegada, a casa meva es queda enquistat. I per què? Perquè sovint no és el conflicte en si el veritable “quid” de la qüestió, sinó la manera d’afrontar-lo i resoldre’l!
Primera consideració: els conflictes són, hi seran i benvinguts siguin. Els conflictes familiars diaris són una fantàstica oportunitat per educar els nostres fills en la seva resolució de manera assenyada, pacífica i assertiva! Els pares i mares som un model per a tot i també en la manera de resoldre els conflictes dins i fora de casa!
Segona consideració: a vegades els conflictes són propis de l’edat i no es poden solucionar, només es poden contenir, asserenar, minimitzar. Vaja, carregar-nos de paciència i esperar que passi la crisi evolutiva perquè van amb el “pack” de l’edat.
Tercera consideració: aplicar el sentit comú i fer una anàlisi Sherlock Holmes per valorar, realment, quina és la mare dels ous: Aquest conflicte ens remet a una necessitat no coberta? A un interès? O és senzillament el que estem veient i ja està?
Quarta consideració: apliquem el mètode PIGAP. Parem, Identifiquem el problema, Generem solucions, Avaluem quina és la millor i Planifiquem com durem a terme l’actuació.
Cinquena consideració: per resoldre el conflicte es pot COOPERAR (jo guanyo – tu guanyes), EVITAR (jo perdo – tu perds), ACOMODAR (jo perdo – tu guanyes) o, COMPETIR (jo guanyo – tu perds). Podem transitar per tots aquests estils … Però alerta si sempre estem col•locats en competir, o en evitar, o en acomodar-se… En poc temps es poden disparar totes les alarmes!!!
I recordeu … Alguns conflictes NOMÉS són dels fills i filles i els han de resoldre ells. Tot i que els suggerim eines per fer-ho!
Els conflictes familiars diaris són una fantàstica oportunitat per educar els nostres fills en la seva resolució de manera assenyada, pacífica i assertiva! Els pares i mares som un model per a tot i també en la manera de resoldre els conflictes dins i fora de casa!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s